Fuserende universiteiten voor betere resultaten


De managementgekte slaat op steeds meer plekken toe. Nu moeten ook universiteiten eraan geloven. Om “een krachtig Hollands bolwerk in Europa dat sterk genoeg is om de concurrentie met de andere Europese universiteiten aan te kunnen” te creëren, gaan de universiteiten van Leiden, Rotterdam en Delft fuseren.

Beter, of enkel groter

Nu klinkt het best aardig: de oprichting van één grotere universiteit om hoger in aanzien te staan. Aanzien is nu eenmaal steeds belangrijker in de academische wereld. Het is echter volslagen nonsens om drie instellingen samen te voegen, gezien het simpele feit dat deze instellingen samen nu al net zo veel voorstellen als de toekomstige ‘superuniversiteit’. Het enige wat er toegevoegd gaat worden is dus een nieuwe managementlaag.

De nieuwe universiteit zal 55.000 studenten tellen. Net zoveel als de drie universiteiten afzonderlijk nu. Alleen worden die studenten deel van een nog grotere organisatie. Met andere woorden, dit is niks meer dan de zoveelste stap in het proces van steeds grootschaliger onderwijs: de aantallen tellen, niet de resultaten of de mensen.

Gebrekkige spreiding

Deze fusie is ook een gevolg van een ander verschijnsel: het alsmaar meer focussen van overheden en overheidsgerelateerde organisaties op de Randstad. Met de fusie van drie universiteiten neemt het aanbod van goed en degelijk onderwijs niet toe. Sterker nog, er dreigt weer veel te veel aandacht te gaan naar slechts één provincie, Zuid-Holland. Als men echt iets wil doen aan het aanbod van onderwijs, dan sticht je een nieuwe universiteit, in Overijssel, Flevoland, Friesland of Zeeland. Aan één superuniversiteit die het net wat beter doet op ranglijstjes heeft niemand wat.

 

Met de creatie van één nieuwe, grotere universiteit verander je niks aan het grootste probleem: de slechte spreiding van universiteiten over het land

Advertenties
  1. No trackbacks yet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Advertenties
%d bloggers liken dit: